Kurumlara özel oluşturulan bir web sitesi ağı olan intranet, kurumlarda haberleşmeyi, iç iletişimi sağlar. Yalnızca belli bir kurum ya da kuruluş içindeki bilgisayarları ve yerel ile geniş ağları birbirine bağlar. İntranet nedir diye aradığınızda çoğunlukla böyle bir tanımla karşılaşırsınız.
İngilizce kökenli intranet kelimesinde, intra; içinde anlamına gelir. Intranet’in Türkçe karşılığı ise kurum içi ağ, dahili ağ şeklindedir. Genelde TCP/IP tabanlı bir ağ olan intraneti aslında bir şirketin, organizasyonun veya üniversitenin faydalanabileceği küçük ölçekte ve sadece bu birimlere özel bir internet gibi de düşünebiliriz. Yani, sıradan ev kullanıcılarının dışındadır, onları ilgilendirmez.
Bazı intranetler belirli bir yerel ağ (LAN) ile sınırlı iken bazılarına internet üzerinden uzak konumlardan erişilebilir. Yerel intranetler, yalnızca ağ içinden erişilebildikleri için genellikle güvenlidir. Bir intranete geniş alan ağı (WAN) üzerinden erişmek için genellikle giriş kimlik bilgilerini girmeniz gerekir.
İntranet Neye Yarar?
İçsel bilgi sistemi de diyebileceğimiz intranet sayesine kurum ve çalışanlar arasında iletişim ve iş birliği sağlanır. Bu, intranet ile sağlanan bir ara yüz ile gerçekleştirilir. Bu ara yüzle kurum çalışanlarına erişebilirken, çalışanlar da kuruma erişebilir. Ve dolayısıyla bu durumun yarattığı atmosferde kurum, kendini daha iyi tanır ve tanımlar.

intranet
Güvenli olarak Internet Protokolü teknolojisini kullanan özel bir bilgisayar ağı olan, özel web olarak da tanımlayabileceğimiz intranet ile farklı coğrafyalarda bulunan kurum çalışanları tek bir ağ üzerinden diledikleri zaman en doğru ve kesin bilgiye erişebilir. Çeşitli veri tabanlarına, raporlara ve işle ilgili bilgilere bir ara yüz üzerinden ulaşabilirler. Aslında temelde hedeflenen, çalışanlar arasında kesintisiz iletişimin ve iş birliğinin sağlanmasıdır. Çalışanlar ve ekip üyeleri için bilgi ve araç sağlayan ara yüz , takvimler, proje zaman çizelgeleri, görev listeleri, gizli dosyalar ve diğer kullanıcılarla iletişim kurmak için bir mesajlaşma araçlarını içerebilir.
Bilgi Tek Merkezden Yönetiliyor
Tüm bunların yanında sosyal uygulamalarla çalışanlar arasındaki bağın güçlenmesi de sağlayan intranet, e-posta kullanımını en aza indirerek tek bir alanda tek bir dosya üzerinden daha rahat çalışılmasını sağlar. Yani, aslında bilginin tek bir merkezden yönetilmesine imkân tanır.

intranet
Zaman ve maliyet tasarrufu, verimlilik sağlayan intranet, kurum içi evrensel bir platform olması özelliğiyle, çalışanların motivasyonunu artırırken, kurumsal bağlılıklara ve takım olma ruhuna da olumlu etki yapacaktır.
Bir önceki “Şıra Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda geleneksel şıra tarifi, şıra yapımının püf noktaları ve üzüm şırasının faydaları ile ilgili bilgilere göz atabilirsiniz.